Η αγάπη του εαυτού σου είναι το αντίδοτο

Πόσο σημαντικό είναι η αγάπη του εαυτού σου;

Αγαπάς τον εαυτό σου;

Όταν αγαπάς τον εαυτό σου, επιλέγεις να ζεις  ελεύθερος.! 

Ελεύθερος από την αμφισβήτηση και την αμφιβολία, από την καταπίεση και το μίσος για αυτόν. Ζεις ελεύθερος από ενοχές, που του δημιουργείς εσύ, μέσα από τις πεποιθήσεις , τους προγραμματισμούς και τις προσδοκίες σου. 

Η αγάπη αυτού του εαυτού σου, σε απελευθερώνει από το να συγκρατήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό από αυτό που σου αξίζει!

Μην κρύβεις τον εαυτό σου.. αγάπησέ τον!

Η αγάπη του εαυτού σου είναι μια επιλογή, είναι μια δέσμευση με τον εαυτό σου, ότι θα αγαπήσεις τον εαυτό σου, παρόλα τα διάφορα κοινωνικά και βιολογικά εμπόδια στο δρόμο σου. 

Η αγάπη για τον εαυτό, δεν εξαρτάται από ένα μέρος, από  αντικείμενα, ή από  άτομα, πόσο μάλλον από μια συνθήκη, που υπαγορεύει το ότι θα είσαι έτσι ή αλλιώς, τοποθετώντας, κοινωνικά πρότυπα!

Η αγάπη για τον εαυτό είναι ανάγκη εάν θέλεις να ζήσεις μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή. Μια ζωή χωρίς περιορισμούς ,πεποιθήσεις και μοτίβα που σε κρατάνε πίσω.

Διαβάζεις το άρθρο: Η αγάπη του εαυτού σου είναι το αντίδοτο.

Ανακάλυψε το κλειδί του μυαλού σου


Ακούμε συχνά, ότι δεν μπορείς να αγαπάς κάποιον, αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου! Όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.

Μα και βέβαια, μπορείς.!.

Μπορείς να αγαπάς κάποιον ακόμα κι αν δεν έχεις αγάπη του εαυτού σου. Το να το αποκλείουμε είναι το αναληθές. Μπορείς να ζεις και να εκφράζεις την αγάπη, ακόμα κι αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, ναι γίνεται πίστεψέ με! 

Αυτό που δεν μπορείς να κάνεις, είναι να περιμένεις από αυτόν τον κάποιο που αγαπάς, να συμπληρώσει τα κενά της ζωής σου, το έλλειμμα σου, να κλείσει τις πληγές που άνοιξες, από την αγάπη που στέρησες  στον εαυτό σου. Δεν μπορείς να βρεις, ή να αναπληρώσεις αυτή την αγάπη με κανέναν ή με οτιδήποτε άλλο!

Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά ποτέ δεν μπορείς να τη βρεις στην αγκαλιά ενός άλλου ανθρώπου, την αγάπη που δεν έχεις δώσει στον εαυτό σου. Ένας άλλος άνθρωπος, αν είσαι τυχερός θα σε αγαπήσει παρότι εσύ δεν αγαπάς τον εαυτό σου, εύχομαι να σε συγκινήσει και να σε εμπνεύσει, να αναζητήσεις την αστείρευτη πηγή της αυτοαγάπης!

Ίσως τώρα να αναρωτιέσαι πώς μπορώ να αγαπήσω τον εαυτό μου;

Τι πρέπει να κάνω  άραγε, για να αγαπήσω τον εαυτό μου;

Αρχικά επίλεξε να το κάνεις!

Η αυτο-αγάπη είναι μια επιλογή. Δεν σου παραδίδεται. Δεν βρίσκεται σε κάποιον άλλο ή σε κάποιο αντικείμενο, βρίσκεται αποκλειστικά σε σένα, πηγάζει από σένα! 


Είναι η ώρα, που πρέπει τώρα να επιλέξεις να αφήσεις πίσω αυτήν την νοοτροπία. 
Επίλεξε να πεις όχι. Να πεις όχι, σε όλους τους εσωτερικούς  διώκτες αυτο-μίσους, που σου κουνούν χρόνια το δάχτυλο! 

Επίλεξε να πεις στον εαυτό σου την αλήθεια, ναι να πεις να το φωνάξεις, ότι δεν είσαι τέλειος και ότι αυτή είναι η ομορφιά σου, ότι αυτό είναι εντάξει!

Για να συμβεί όλο αυτό, πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου την άδεια να αγαπήσεις τον εαυτό σου, επέτρεψε του. Αξίζεις να αγαπηθείς, ακόμα κι αν μέσα σου λες στον εαυτό σου το αντίθετο! Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να το πεις αυτό και άφησε τον εαυτό σου να αγαπήσει τον εαυτό σου!

Δες ποιος στα αλήθεια είσαι και γίνε αυτός που απολαμβάνεις να είσαι! Αυτό είναι το πρώτο βήμα που εμπεριέχει την αποδοχή και την συνειδητή επιλογή σου!


Είσαι αυτός, που είσαι και δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε αυτό.

Δεν χρειάζεται να είσαι κάτι άλλο, για να έχεις αξία ή να είσαι αρκετά καλός. Αυτός που είσαι τώρα, αρκεί! Μπορεί να μην αρέσεις σε όλους τους ανθρώπους, αλλά και αυτό είναι εντάξει! Στην αγάπη δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία να συμφωνούν όλοι.

Αποδέξου ότι είσαι ωραίος και αγαπησιάρης τύπος! Μέσα από αυτή την δήλωση, ξεκινά η αποδοχή ότι είσαι αυτός που είσαι και εμπεριέχει την πίστη ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε αυτό!

Η αυτο-αγάπη είναι ένα ταξίδι χωρίς τέλος.

Καθώς προχωράς στη ζωή, μεγαλώνεις, αλλάζεις, μαθαίνεις και γίνεσαι κάθε μέρα καινούριος, γίνεσαι ένας διαφορετικός άνθρωπος.

Όλοι είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, από ότι ήμασταν πριν από 10 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η αυτο-αγάπη δεν διδάσκει απλώς το πώς να αγαπάς τον εαυτό σου, αλλά ότι και αυτό είναι μια αδιάκοπη διαδικασία. Αγάπης και αποδοχής!

Είναι ένα υπέροχο ταξίδι..


Κανένας άνθρωπος αλήθεια  δεν θα είναι ποτέ τέλειος. 
Μην αφήσεις την ιδέα αυτή, να σε εμποδίσει να αγαπήσεις τον εαυτό σου. 

Είναι πολύ εύκολο, πραγματικά πολύ  εύκολο να μισείς τον εαυτό σου επειδή δεν είσαι αρκετά τέλειος. Αυτό όμως δημιουργεί μόνο “μίσος” γιατί αντί να εστιάζεις σε όλα όσα έχεις σε όλα όσα είσαι, εστιάζεις σε όλα όσα δεν έχεις και δεν είσαι.

Η αγάπη του εαυτού είναι ένας σπόρος, που ανθίζει σε μια εύφορη καρδιά γεμάτη από συναισθήματα α-φθονίας, που σημαίνει ότι πρέπει να δεις όλα όσα έχεις και να αισθανθείς ευγνωμοσύνη για αυτά. 

Η αγάπη του εαυτού αγωνίζεται, μαραίνεται και πεθαίνει σε μια καρδιά κλειστή που έχει τις ρίζες της στην άπιαστη τελειότητα, που σου λέει πως ποτέ, δεν θα είσαι αρκετά καλός!


Όλα αρχίζουν με την εσωτερική σου αφήγηση, την ιστορίες που λες στον εαυτό σου, για τον εαυτό σου. Είναι αυτός, ο δικός σου ρόλος; Είσαι εσύ πρωταγωνιστής στο έργο της ζωής σου;

Ένα παράδειγμα των ιστοριών σου θα ήταν:

Δεν μπορώ να  έχω μια τέτοια εργασία, γιατί οι σπουδές μου είναι λίγες, δεν είμαι άξιος  να έχω μια τέτοια θέση. Δεν μπορώ να αποδείξω την εμπειρία που πραγματικά έχω, είμαι ντροπαλός όταν πρέπει να εκφραστώ για μένα (κάτι σαν αδέξιος, ηλίθιος, αδύναμος κ.λπ.).

Δεν μπορώ να έχω στη ζωή μου μια αληθινή σχέση συντροφικότητας, γιατί δεν είμαι αρκετά όμορφος, αυτή δεν θα με κοίταζε ποτέ γιατί δεν είμαι αρκετά ψηλός, όμορφος, έχω φακίδες, έχω παραπανίσια κιλά..κλπ  Δεν είμαι τόσο ευκατάστατος, είναι άλλης τάξεως, δεν προορίζεται για μένα, αν ήμουν γεμάτος αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, θα μπορούσα να πάρω αυτό που θέλω. Είμαι ανάξιος.

Όταν νιώθεις αυτό το παγερό συναίσθημα κατωτερότητας, είναι επειδή, κάποια στιγμή, κάποιος ή κάτι σε έκανε να νιώσεις ότι δεν είσαι αρκετά καλός. Θα μπορούσε να ήταν ένα σχόλιο, ακόμα και από ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειας, ένα κριτικό άρθρο περιοδικού ή ένα τυχαίο βίντεο που παρακολούθησες και ένιωσες να περιγράφει την αναξιότητα σου!

Κάτι σε έκανε να αμφισβητήσεις την αξία σου και πήρες αυτή την άποψη, την κουβέντα κάποιου και την χρησιμοποιείς για να “μισείς” τον εαυτό σου για να αποδείξεις πως ναι δεν είσαι αρκετός, δεν είσαι καλός, δεν είσαι έξυπνος!

Αυτό που θέλω να συνειδητοποιήσεις είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις σκέψεις, είναι απλά σκέψεις, δεν είναι γεγονότα. Είναι μόνο οι απόψεις σου για τον εαυτό σου, αλλά αντιμετωπίζεις αυτές τις απόψεις ως γεγονότα, αναμφισβήτητα γεγονότα και το τραγικό.. συστήνεσαι με αυτά!

Όταν λες στον εαυτό σου ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι, εεε τότε δεν μπορείς. 

Είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία που επιβεβαιώνει στον εγκέφαλό σου, ότι οι απόψεις σου είναι γεγονότα, τόσα δυνατά ριζωμένα μέσα σου που δεν φαντάζεσαι πόσο.

Κάθε φορά που απέναντι σε κάθε όνειρο σου, σε καθετί όμορφο, θετικό, καλό, λες, δεν μπορώ αυτό ή δεν μπορώ εκείνο, ή αυτό δεν προορίζεται για μένα, σκοτώνεις δυο πράγματα. Σκοτώνεις την ελπίδα την ανάπτυξη, και την εξέλιξη.

Για την  Ελπίδα, αποφασίζεις ότι δεν μπορείς, οπότε δεν υπάρχει λόγος να δοκιμάσεις.

Για την Εξέλιξη και την Ανάπτυξη, κόβεις από τον εαυτό σου την ευκαιρία, να δοκιμάσεις και να αποτύχεις, αλλά  και να μάθεις μέσα από αυτό και να επιτύχεις την επόμενη φορά.

Έτσι μένεις προσκολλημένος σε μια σταθερή νοοτροπία, που δεν αφήνει περιθώρια για άλλη επιλογή παρά να υποκύψεις στην ατυχία, στην γκαντεμιά σου, ως αυτοεκτιθέμενος χαμένος. Αν θέλεις να αγαπήσεις τον εαυτό σου, αυτό πρέπει να σταματήσει, γιατί αυτά δεν είναι γεγονότα, είναι πεποιθήσεις, οι δικές σου  πεποιθήσεις που σου στερούν την ζωή που πραγματικά αξίζεις. 

Το γεγονός είναι ένα πράγμα που είναι γνωστό ή αποδεικνύεται αληθινό.

Η γνώμη είναι μια άποψη ή κρίση που σχηματίζεται για κάτι, το οποίο δεν βασίζεται απαραίτητα σε γεγονότα ή γνώση.

Για παράδειγμα:

Το γεγονός είναι ένα πράγμα που είναι γνωστό ή αποδεικνύεται αληθινό.

Η γνώμη είναι μια άποψη ή κρίση που σχηματίζεται για κάτι, το οποίο δεν βασίζεται απαραίτητα σε γεγονότα ή γνώση.

Για παράδειγμα:


Επίσης λέμε για παράδειγμα, μάλλον δεν θα τα καταφέρω, ας μην κάνω καν την αίτηση..  
Δεν μπορώ να κάνω αίτηση για αυτή τη νέα δουλειά, γιατί δεν είμαι κατάλληλος.

Πάμε μαζί, να  αποδομήσουμε αυτή την πεποίθηση, ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα γεγονός σε αυτήν την πρόταση και αυτό είναι “ότι δεν είμαι κατάλληλος”. Αυτό είναι απλώς η άποψη σου, δεν είναι γεγονός, ο λόγος που δεν μπορείς να πάρεις αυτή τη θέση, είναι γιατί δεν είσαι στα αλήθεια κατάλληλος; Η γιατί θέλουν γιατρό ορθοπεδικό, σε μια ομάδα μπάσκετ και εσύ είσαι παιδίατρος; 

Μήπως απλά πιστεύεις, ότι δεν θα είσαι αρκετά καλός γιατί ίσως θα ήταν καλύτερος ένας αθλίατρος, με εξειδίκευση στους τραυματισμούς από το μπάσκετ; 

Σίγουρα αυτή είναι μια δική σου άποψη, δεν είναι γεγονός και θα ήταν καλό να αφήσεις  τους ειδικούς να αξιολογήσουν αν είσαι ο κατάλληλος για αυτή  τη θέση.

Δεν μπορώ σημαίνει δεν είμαι αρκετά καλός.

Η αξία σου δεν εξαρτάται μόνο από την εμπειρία σου ή μόνο από τα προσόντα σου. Στην πραγματικότητα, μπορείς να υποβάλεις αίτηση για αυτήν τη θέση, ακόμη και αν δεν έχεις όλα τα προσόντα, όπως τα αντιλαμβάνεσαι εσύ.. 

Δίνεις δύναμη στα γεγονότα και μπορείς να αποφασίσεις εάν είναι θετικά ή αρνητικά, αυτοκαταστροφικά ή ενδυναμωτικά. Είναι καιρός να αφήσεις πίσω μοτίβα επαναλαμβανόμενα που σε κάνουν άχρηστο στα μάτια σου.

Αντί να λες, “Δεν μπορώ να κάνω αίτηση για αυτήν την εργασία, δεν είμαι κατάλληλος” …πες… “Μπορώ να υποβάλω αίτηση για αυτήν την εργασία, αν και νομίζω ότι δεν είμαι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για αυτήν,  μπορώ πάντα να δοκιμάσω. Θα μαθαίνω πάντα κάτι ακόμα και μέσα από αυτό και ίσως ανακαλύψω προς ποια κατεύθυνση θέλω να διευρύνω τις γνώσεις μου.”


Όταν αποτυγχάνεις, το χρησιμοποιείς ως δικαιολογία για να μισείς τον εαυτό σου επειδή δεν είσαι αρκετά καλός. Αλλά κάνεις λάθος. 
Η αποτυχία είναι ανάπτυξη. Αντί να εστιάζεσαι στο πώς δεν είσαι αρκετά καλός, εστιάσου στο ότι έχεις μάθει κάτι από αυτήν.

Μην αφήνεις την αποτυχία, να είναι ο λόγος για να  μισήσεις τον εαυτό σου. Επίλεξε να αγαπάς και να χαμογελάς στον εαυτό σου όταν αποτυγχάνει, μην τον μαλώνεις. 

Γέλα, και με χιούμορ και καλή διάθεση σήκω, σκέψου πώς μπορείς να αναπτυχθείς, να εξελιχθείς από αυτό και να προχωρήσεις. Ναι θα αποτύχεις πολλές φορές στη ζωή σου, και εξίσου πολλές φορές θα πετύχεις, αρκεί να το επιλέξεις και να το αποδεχτείς.

Εάν θέλεις να μάθεις πώς να αγαπάς τον εαυτό σου, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να δεσμευτείς, να τον φροντίζεις, να τον ακούς για να μάθεις τα πάντα για αυτόν. Για τον εαυτό σου εννοώ!

Όπως όλα στη ζωή, θα μεγαλώνεις και θα αλλάζεις μαθαίνοντας συνεχώς νέους τρόπους, για να αγαπάς τον εαυτό σου και να εκφράζεις ποιος είσαι πραγματικά.

Πάντα να θυμάσαι αξίζεις να αγαπηθείς!

Μανώλης Ισχάκης

Μανώλης Ισχάκης

Γεια σου! Είμαι ο Μανώλης Ισχάκης και βοηθώ τους ανθρώπους να δημιουργούν εξαιρετικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Προσφατα Άρθρα

Θέλεις να γνωρίσεις έναν Coach;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας συνεργάτης μου θα επικοινωνήσει μαζί σου για να αξιοποιήσεις τα 30΄ ΔΩΡΕΑΝ coaching με έναν από τους εξειδικευμένους μου coaches.

nlp-book

NLP! Το Κλειδί του Μυαλού μας

Το βιβλίο NLP έχει γραφτεί με στόχο να σου δείξει τον τρόπο να πετύχεις στη ζωή σου. H μόνη ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι η εξής : Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα; Η γνώση είναι δύναμη και το βιβλίο NLP το απόλυτο μέσον επιτυχίας!